Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Ο Ευρωπαίος Πολίτης» του Νίκου Καμπέρη | FLIX
Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.
Σκηνοθεσία, Σενάριο: Νίκος Καμπέρης / Ηθοποιοί: Ρένος Ρώτας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Τζωρτζίνα Κώνστα, Μαρία Τσαρουχά / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη / Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου / Μουσική: Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χριστάρας / Ήχος: Αντώνης Σαμαράς / Σχεδιασμός Ήχου: DNA Lab / Σκηνικά: Αγγελική Σαμαρά / Παραγωγή: Θ. Νικολάου & Σια ΕΕ / Συμπαραγωγοί: Σ. Ζωίδης - Γ. Παίδας OE, Άρκτος ΑΕ, Γιάννης Νικολέτος, Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χριστάρας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Η ταινία
Η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα προβλήματα της Ευρώπης οδήγησε στη δημιουργία μίας Νέας Ένωσης. Αυτή θεώρησε αναγκαίο οι πολίτες συγκεκριμένων περιοχών να ζουν ως «επιδοτούμενοι Ευρωπαίοι πολίτες» προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της ενέργειας. Μια «Νέα Ευρώπη» και «πολίτες στα χαρτιά» θεωρείται πλέον ως λύση.
Ο σκηνοθέτης
Ο Νίκος Καμπέρης είναι κοινωνιολόγος, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών (PhD in Agricultural Sociology, PhD in Sociology of Education- Director of Research at the Research Center for Greek Society of the Academy of Athens). Οι έρευνές του αφορούν κυρίως τα προβλήματα της σύγχρονης και διευρυνόμενης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Ειδικότερα, ερευνά τις μορφές κοινωνικής και προσωπικής οδύνης των μεσαίων στρωμάτων και των ατόμων που βυθίζονται σε νέες μορφές μόχθου, καθημερινότητας, κατωτερότητας και αβεβαιότητας, χωρίς να μπορούν να βρουν την αναγνώριση γι’ αυτό που είναι, που νομίζουν ότι είναι ή θα ήθελαν να είναι. Από το υλικό των ανωτέρω ερευνών προέρχονται τα αφηγηματικά πλαίσια και οι κεντρικοί ήρωες της παρούσας ταινίας του και των ταινιών που στο μέλλον έχει σχεδιάσει να πραγματοποιήσει.
4 ερωτήσεις για τον «Ευρωπαίο Πολίτη»
Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;
Η ταινία σκοπεύει να δείξει ότι η διευρυνόμενη κρίση του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού οράματος μιας Ενιαίας Ευρώπης δεν έπεισε και δεν πείθει τα άτομα να αναλάβουν με σταθερότητα και συνέπεια τις υποχρεώσεις τους ως μέλη της κοινωνίας και ως πολίτες. Αρκούνται στα κάθε λογής «βοηθήματα», τις «επιδοτήσεις», τα «προνόμια» και τα «προγράμματα», και αρνούνται να αναλάβουν τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που συνεπάγεται η ιδιότητα του Ευρωπαίου Πολίτη. Με άλλα λόγια, καταλήγουν να είναι «πολίτες στα χαρτιά», «πολίτες με ημερομηνία λήξης».
Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;
Ο Κ. είναι ανώτερο στέλεχος της ULLD (Union of Liberal Left Democracies), μιας ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής οργάνωσης που στο μέλλον αντικαθιστά τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση και θέτει ως στόχο τη Νέα Ευρώπη, δηλαδή μια Ευρώπη...Διαβάστε περισσότερα>>